Intel komt dinsdag na de slotbel op Wall Street met de kwartaalcijfers. De dalende verkopen van computers beloven weinig goeds voor de resultaten van de Amerikaanse chipfabrikant. En wat betekenen de prestaties van Intel voor chipmachinemaker ASML, die woensdag met cijfers komt?

Intel was lange tijd leider op het gebied van chips voor personal computers. Het bedrijf heeft volgens The Wall Street Journal echter bij lange na niet zo veel succes op het gebied van mobiele apparaten als tablets en smartphones.

Dat is problematisch, vooral omdat de wereldwijde pc-verschepingen in 2015 een van de slechtste jaren ooit kenden. Daarnaast vielen volgens onderzoeksbureau Gartner de verschepingen in het eerste kwartaal met nog eens 10 procent terug.

Chips voor datacenters

De andere activiteiten van Intel, waaronder de dure chips voor datacenters, zouden de druk van de zwakke pc-activiteiten moeten verlichten. Deze activiteiten, die goed zijn voor meer dan de helft van de operationele winst van Intel, stelden eind vorig jaar echter ook teleur.

Wat de zaak nog ingewikkelder maakt is dat Intel momenteel een aantal managementwijzigingen doorvoert. Bestuursvoorzitter Brian Krzanich, die bijna drie jaar geleden het roer overnam, kiest ervoor om meer externe managers in te huren. Krzanich breekt daarmee met de lange traditie van Intel om vooral eigen mensen te laten doorstromen naar hogere functies.

Koersdaling Intel

Het aandeel Intel is dit jaar met ongeveer 10 procent gedaald, vergeleken met een kleine winst voor de S&P 500-index. Vraag is of de eerstekwartaalcijfers die het bedrijf dinsdagavond publiceert, de aandelenkoers kunnen helpen.

Analisten verwachten dat de chipproducent in het eerste kwartaal een winst per aandeel heeft behaald van 48 dollarcent ten opzichte van 41 dollarcent een jaar eerder. De omzet is naar schatting gestegen met 8 procent tot 13,8 miljard dollar.

Hoewel Intel veel eigen aandelen inkoopt en een dividendrendement biedt van 3,3 procent is het volgens The Wall Street Journal moeilijk om te zien wat het aandeel uit het slop kan trekken. Dit komt vooral door de zwakke pc-verkopen, de grootste omzetmotor van Intel.

Ook de waardering van het aandeel is niet al te aantrekkelijk. Met een koers/winst-verhouding van 13,5 wordt het aandeel verhandeld tegen een premie van 10 procent ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar.

ASML: ander verhaal

De pc-problemen van Intel lijken weinig effect te hebben op de aandelenkoers van de Veldhovense chipmachinemaker ASML. Het aandeel ASML is dit jaar met bijna 7 procent gestegen. Ten opzichte van de hoogste koers in de afgelopen 52 weken is het aandeel wel met 16 procent gedaald. Intel is een grote klant van ASML en houdt een minderheidsbelang in het bedrijf.

ASML voorspelde bij de publicatie van de jaarcijfers in januari dat de omzet in het eerste kwartaal verder zou dalen tot 1,3 miljard euro. In de laatste drie maanden van 2015 nam de omzet al af tot 1,4 miljard euro.

Het bedrijf voorspelde daarnaast dat de brutowinstmarge zou afnemen tot 42 procent, van 46 procent in het laatste kwartaal van 2015.

Analisten zijn echter vooral benieuwd naar wat ASML woensdag zal zeggen over het tweede kwartaal. De chipmachinemaker heeft tot nu toe aangegeven voor het tweede kwartaal een "aanzienlijke toename" van de omzet te verwachten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl